Om funktionshinderbanan

Vad är funktionshinderbanan?

Funktionshinderbanan startades 2017 av Robin Berkhuizen, VD för LSS-specialisten Emrahus, och psykologen Bo Hejlskov Elvén. Målet? Att öka kunskapen om LSS-boenden/BmSS: vem det är som bor där, varför det är så förbannat stor brist och vad vi kan göra åt den. Och såklart vad som behövs för att ett boende ska funka så bra som möjligt.

Den ursprungliga idén var enkel (och lite galen): cykla 80 mil, från Landskrona till Gävle, och prata med så många kloka personer som möjligt om LSS-boenden. Sen dess har konceptet växt och utvecklats, och vi har hunnit med många roliga kampanjer och projekt.

Nu går Funktionshinderbanan in i en ny fas. Vi har samlat allt göttigt material som vi har skapat genom åren i en supertydlig kunskapsbank som är lätt att använda och lätt att dela med andra funktivister. Du kan söka igenom materialet baserat på ämne, eller filtrera fram särskilda kampanjer.

Vem ligger bakom projektet?

Robin Berkhuizen

Robin är VD för Emrahus, ett företag som specialiserat sig på att konceptutveckla, bygga och förvalta kloka och schyssta LSS-boenden.

Bo Hejlskov Elvén

Bo är en psykolog, författare och föreläsare som vigt sin karriär åt att visa hur lågaffektivt bemötande kan hjälpa personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Funktionshinderbanans historia

2017

Projektet skapas och vi cyklar 80 mil för första gången, från Landskrona till Gävle! Intervjuerna längs vägen blir 10 avsnitt i videoform. Cykeln Vrål-Åke får flytta in på boende i Gävle.

2018

Vi utmanar politiker att gå ut på praktik och ett helt gäng hakar på. Vi cyklar från Gävle till Göteborg och spelar in podd längst vägen. Vi myntar också begreppet Funktivist!

2019

Funktionshinderbanan intar Almedalen! Vi intervjuar flera ministrar och partiledare. Längst cykelturen från Göteborg spelar vi in fyra avsnitt med besök och panelsamtal. Vi släpper även serien Robin pallar inte.

2021

Vi ger oss in i skolans värld och bygger om ett klassrum åt grundsärskolan i Svalöv. Detta resulterar i 7 avsnitt med olika teman, från planritning till färdigt klassrum!