AVSNITT 8: Fotbollsproffs och föräldraoro

I veckan tog vi med oss fotbolls-Jonas på cykeln till Uppsala. Han är långvarigt utlandsproffs och spelar numera i Djurgården. Men han fick sig en utmaning när han fick möta miniproffsen i Sirius-bollen – ett fotbollslag för barn med funktionsnedsättningar.

Och medan kidsen lirade upp Jonas på läktaren pratade vi lite med föräldrarna där om deras oro för när barnen skulle flytta hemifrån. Uppsala har nämligen också stor brist på bostäder. Föräldrarna hade sina egna planer för hur de tänkte lösa det.

Sedan pratade vi med Birgitta. Hon har en vuxen son med autism och utvecklingsstörning. Uppsala har stor brist på boenden och härom året fick kommunen betala 7 miljoner i vite. Birgitta har varit drivande i att skapa ett LSS-råd – där får förbunden dela med sig av kunskap till kommunen och driva frågor. Sveriges kommuner! Lyssna och lär.